Click here to skip to this page's main content.

New Feature: You can now embed Open Library books on your website!   Learn More
Last edited by Lestevenon
September 9, 2013 | History

Jaap Goedegebuure

1947 -

Jacob Leendert (Jaap) Goedegebuure (Sint-Annaland, 24 september 1947) is een Nederlands neerlandicus en literatuurcriticus.

Goedegebuure behaalde het diploma gymnasium alpha aan het Stedelijk Gymnasium Middelburg en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1981 in Leiden bij H.A. Gomperts op het werk van de dichter Hendrik Marsman. Van 1981 tot 1998 was hij literatuurcriticus bij het opinieweekblad Haagse Post, later HP/De Tijd, tot hij werd opgevolgd door columnist Max Pam. Goedegebuure was van 1986 tot 2005 hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast gaf hij van 2003 tot 2006 colleges aan de Radboud Universiteit te Nijmegen als bijzonder hoogleraar monumentaal literair erfgoed. In 2005 volgde hij Ton Anbeek op als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. In 2012 ging hij met emeritaat, zijn opvolger is Yra van Dijk. Daarnaast schrijft hij recensies voor Trouw en de GPD-bladen.
Hij toont zich een bewonderaar van het werk van onder anderen Gerard Reve, W.F. Hermans, Hugo Claus, Menno ter Braak, Frans Kellendonk en E. du Perron. In 1999 publiceerde hij Zee, berg, rivier, de biografie van Hendrik Marsman. Over zijn werk als criticus zei hij ooit: "Criticus is een ongezellig beroep. Je moet je vrienden niet in de literatuur zoeken. Schrijvers hebben een groot ego."
[WikipediA]

13 works Add another?

Sorting by Most Editions | First Published | Most Recent

Photo of Jaap Goedegebuure

Lists

Links (outside Open Library)

No links yet. Add one?

Alternative names

History Created April 1, 2008 · 4 revisions Download catalog record: RDF / JSON

September 9, 2013 Edited by Lestevenon Edited without comment.
September 9, 2013 Edited by Lestevenon Added new photo
September 5, 2008 Edited by RenameBot fix author name
April 1, 2008 Created by an anonymous user initial import