Open Library logo
New Feature: You can now embed Open Library books on your website!   Learn More
Last edited by Lestevenon
March 12, 2014 | History

René Appel

1945 -

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper. Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.
Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.
Daarnaast was hij sinds begin jaren zeventig actief als schrijver; vanaf midden jaren tachtig richtte hij zich op het schrijven van misdaadromans. Zijn debuut, Handicap, verscheen in 1987 en werd gevolgd door een flinke reeks andere romans. Zijn derde roman, De Derde Persoon won in 1990 de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, de Gouden Strop. In 2001 sleepte Appel die prijs nogmaals in de wacht voor Zinloos geweld.
Daarnaast hield Appel zich bezig met het schrijven van een filmscenario en een kinderboek (Complot). Sinds 2003 is Appel volledig werkzaam als schrijver.
René Appel is getrouwd en heeft twee kinderen.

[WikipediA]

7 works Add another?

Sorting by Most Editions | First Published | Most Recent

Photo of René Appel

Lists

Links (outside Open Library)

No links yet. Add one?

History

Download catalog record: RDF / JSON
March 12, 2014 Edited by Lestevenon Edited without comment.
March 12, 2014 Edited by Lestevenon Added new photo
March 12, 2014 Edited by Lestevenon Edited without comment.
September 6, 2008 Edited by RenameBot fix author name
April 1, 2008 Created by an anonymous user initial import