Click here to skip to this page's main content.

New to the Open Library? — Learn how it works
Want to support Open Library? Until April 30, we'll double your donation! Help us build the great digital library.
Last edited by Lestevenon
August 28, 2010 | History

Anna Enquist

1945 -

Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Christa Broer groeide op in Delft en studeerde na het gymnasium-A klinische psychologie in Leiden; vervolgens studeerde ze piano aan het Haags conservatorium, met bijvak cello. Daarna doceerde ze psychologie in Amsterdam en begon begin jaren '80 aan een gespecialiseerde opleiding psychoanalyse. In 1987 begon ze haar werk als psychoanalytica en stopte ze met haar muzikale carrière. Tegelijkertijd begon ze gedichten te schrijven.

Daarmee is gezegd dat de schrijfster pas op latere leeftijd literair werk is gaan publiceren. Het tijdschrift 'Maatstaf' publiceerde in 1988 haar eerste gedichten. In 1991 kwam haar eerste dichtbundel uit: Soldatenliederen. Haar eerste roman "Het meesterstuk" (1994), is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Het boek kwam in de boeken-toptien en werd bekroond met de Debutantenprijs.

Beide ambities uit haar leven, muziek en de psychoanalyse, zijn terug te herkennen in haar werk. Zo is een van de twee hoofdpersonen in de roman Het Geheim een pianiste. Ongeveer tien jaar na haar debuut als schrijfster kreeg Enquist veel bekendheid door haar bespiegelingen rond voetbal, welke gepubliceerd werden in 'Hard Gras'.

Broer trouwde met de Zweedse cellist Bengt Widlund, met wie ze twee kinderen kreeg.
[Wikipedia]

32 works Add another?

Sorting by Most Editions | First Published | Most Recent

Photo of Anna Enquist
Places

Lists

Links (outside Open Library)

No links yet. Add one?

History Created April 1, 2008 · 4 revisions Download catalog record: RDF / JSON

August 28, 2010 Edited by Lestevenon Added new photo
August 18, 2010 Edited by Lestevenon Edited without comment.
September 8, 2008 Edited by RenameBot fix author name
April 1, 2008 Created by an anonymous user initial import