An edition of Nicio clipa Portasar (2015)

Nicio clipa Portasar

roman

  • 0 Ratings
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 0 Have read
Not in Library

My Reading Lists:

Create a new list

Check-In

×Close
Add an optional check-in date. Check-in dates are used to track yearly reading goals.
Today

  • 0 Ratings
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 0 Have read

Buy this book

Last edited by MARC Bot
November 4, 2020 | History
An edition of Nicio clipa Portasar (2015)

Nicio clipa Portasar

roman

  • 0 Ratings
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 0 Have read

Angelo Mitchievici, pe coperta a patra a romanului: „Portasar este aici și acolo, este locul în care ia naștere o posibilitate, o ordalie, un vis, o dorință, o plecare, altceva. În jur totul este și va fi mereu nesemnificativ, real și atît, cît timp există cea mai mică șansă să ajungi în Portasar. Romanul lui Catalin Pavel deschide către acest port enigmatic al unei sensibilităț fabulatorii, al unei interiorități inefabile: Portasar.”
Cristina Hermeziu, “Adevărul”, adevarul.ro, 2 iul. 2015
http://adevarul.ro/cultura/carti/Intre-doua-iubiri-solutialui-catalin-pavel-1_5594c597cfbe376e35c766ad/index.html
„Un fel de melancolie „postumă” scaldă toate întîmplările cărţii, construită ameţitor, pe mai multe niveluri de realitate. Cuvintele au, în „Nicio clipă Portasar“, o lumină de chihlimbar topit. ”
George Neagoe “Cultura” 523, 12 iul 2015
http://revistacultura.ro/nou/2015/07/sfinxul/
„Volumul se construieşte […] acceptând formula culturii ca amânare a morţii. Prozatorul aduce în prim-plan disputa între nemurire şi reînviere, între perpetuarea faimei (a numelui) şi viaţa eternă, cea care se obţine acceptând moartea. Portasar-ul din titlu este de două ori o utopie. Pe de o parte, se leagă de Hesperia, de Hiperboreea sau de Thule. Pe de altă parte, reprezentând un complex arheologic din zona Munţilor Ararat, se apropie, mai degrabă, de megalitul Stonehenge din Anglia. Nicio clipă Portasar este un roman unde artizanatul delicat înseamnă, deopotrivă, curăţirea prafului de pe statuetele intacte şi reconstituirea bucăţilor împrăştiate. ”
Gabriela Gheorghișor “România literară” 26-27, 2015
http://www.romlit.ro/fiul_ploii
„Poate tocmai pentru că nu vine dinspre zona literaţilor, Cătălin Pavel este indiferent la trend-urile actualităţii. Nicio clipă Portasar este o carte (la fel de) ambiţioasă prin încercarea de a intra în universul mental al unui autist. Nicio clipă Portasar reprezintă, în mare parte, un experiment psihologico-literar despre autism, dar şi o poveste (nu de, ci) despre război (istoric şi conjugal), despre dificultăţile comunicării între oameni, despre ratare, deopotrivă socială şi sentimentală.”
Alexandru Budac ”Orizont”nr. 7, iul 2015, p.8
http://www.revistaorizont.ro/arhiva/iulie2015.pdf
„[…] m-am bucurat să-l recitesc pe Cătălin Pavel și-l recomand cu două mâini. Nicio clipă Portasar este un roman ambițios, deloc provincial, impresionant prin delicatețea psihologică, și adaugă literaturii române cel puțin trei personaje antologabile: Otilia, Voinea și Kub.”
Interviu despre romanul „Nicio clipă Portasar” la
 Radio France International, Romania, iunie 12, 2015, http://asculta.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-79133-nici-o-clipa-portasar-roman-aparut-2015-la-editura-cartea-romaneasca (cu Dan Pârvu) (audio)

Publish Date

Buy this book

Edition Availability
Cover of: Nicio clipa Portasar
Nicio clipa Portasar: roman
2015, Ed. Cartea Romaneasca

Add another edition?

Book Details


Published in

Bucharest

Classifications

Library of Congress
PC840.426.A94 N53 2015

ID Numbers

Open Library
OL25679228M
ISBN 13
9789732331286
LCCN
2015433537

Work Description

| Doua lumi se contin una pe alta, in mod paradoxal, in acest roman, ca in experimentele grafice ale lui Escher. Prima este lumea voluntarului care, intorcindu-se cu armata romana din Cehoslovacia in 1945, se indragosteste de Mnuska, pe care o cauta multi ani mai tirziu. A doua este lumea lui Lucas, copil, apoi adolescent, care imagineaza un paradis artificial de o nesfirsita naivitate. Acest tarim construit, Portasar, o incercare sui-generis in literatura romana, e intemeiat pe stabile armonii baroce, asupra carora planeaza amenintari dodecafonice. De-a lungul acestei carti surprinzatoare, razboiul, boala si povestea de dragoste isi pastreaza, chiar si in ocaziile cind sint parodiate, o dureroasa monumentalitate. |
| „Portasar este aici si acolo, este locul in care ia nastere o posibilitate, o ordalie, un vis, o dorinta, o plecare, altceva. In jur totul este si va fi mereu nesemnificativ, real si atit, cit timp exista cea mai mica sansa sa ajungi in Portasar. Romanul lui Catalin Pavel deschide catre acest port enigmatic al unei sensibilitati fabulatorii, al unei interioritati inefabile: Portasar.” (Angelo Mitchievici) |

Links outside Open Library

Community Reviews (0)

Feedback?
No community reviews have been submitted for this work.

Lists

This work does not appear on any lists.

History

Download catalog record: RDF / JSON / OPDS | Wikipedia citation
November 4, 2020 Edited by MARC Bot import existing book
August 22, 2020 Edited by ISBNbot2 normalize ISBN
December 25, 2015 Edited by zeuxis Edited without comment.
May 22, 2015 Edited by zeuxis Edited without comment.
May 22, 2015 Created by zeuxis Added new book.