Click here to skip to this page's main content.

New Feature: You can now embed Open Library books on your website!   Learn More
Last edited by Lestevenon
October 12, 2013 | History

Yvonne Kroonenberg

1950 -

Yvonne Kroonenberg (Amsterdam, 31 mei 1950) is een Nederlandse schrijfster en columniste.

Toen ze drie jaar was verhuisde ze met haar ouders naar Scheveningen. Haar ouders waren van Joodse komaf en haar grootouders van haar moeders kant zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gaskamer gestorven. Kroonenberg werd erg jong op de lagere school gezet: klasgenoten waren anderhalf jaar ouder. Kroonenberg werd toen veel gepest. De opvoeding van haar ouders was heel vrij, er werden weinig grenzen gesteld.
In 1968 behaalde zij in Scheveningen het diploma van het gymnasium en ging een jaar naar Amerika. Terug in Nederland studeerde zij psychologie in Leiden. Daarna is ze vijf jaar als psychotherapeut aangesloten geweest bij een huisartsenpraktijk in de hoofdstad.
In 1981 begon ze columns te schrijven voor kranten en tijdschriften, zoals Margriet, Playboy, Het Vrije Volk en NRC Handelsblad. Op een bepaald moment heeft ze haar praktijk opgeheven om zich geheel aan het schrijven te wijden.
In haar jeugdboeken toont Kroonenberg een grote liefde voor paarden. In haar boeken voor volwassenen schrijft ze over alles wat er verkeerd kan gaan tussen mannen en vrouwen, en toont ze zich een voorvechtster van het feminisme. Ook schreef ze non-fictie boeken over de overspelige liefde (Monogamie voor beginners) en over het leven van productievarkens in de vee-industrie (Alleen de knor wordt niet gebruikt).
Kroonenberg is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Ze heeft twee zusters en een broer (Philip, met wie ze soms optreedt).

[WikipediA]

13 works Add another?

Sorting by Most Editions | First Published | Most Recent

Photo of Yvonne Kroonenberg

Lists

Links (outside Open Library)

No links yet. Add one?

History

Download catalog record: RDF / JSON
October 12, 2013 Edited by Lestevenon Added new photo
October 12, 2013 Edited by Lestevenon Edited without comment.
September 4, 2008 Edited by RenameBot fix author name
April 1, 2008 Created by an anonymous user initial import