Click here to skip to this page's main content.

New Feature: You can now embed Open Library books on your website!   Learn More
Last edited by Lestevenon
July 21, 2014 | History

Antoni Christiaan Winand Staring

1767 - 1840

Anthony Christiaan Winand Staring (Gendringen, 24 januari 1767 – eigen landgoed Kasteel De Wildenborch in Vorden, 18 augustus 1840) was een Nederlandse dichter.

Staring was een romantische dichter in hart en nieren, een van de weinige de dichtkunst beoefenende Nederlanders die als zodanig bekend staan. Zijn romantische inslag betrof zowel hetgeen waarover hij schreef (legenden, beschrijvingen van de natuur) als de wijze waarop hij dat deed (gevoelig en humoristisch). Staring blonk uit in de dichterlijke vertelkunst. Een goed voorbeeld daarvan is zijn "Jaromir-cyclus", maar ook met "Marco" en "De hoofdige boer" verwierf hij bekendheid. Veel waardering ondervond hij echter niet, onder meer omdat zijn literaire werk moeilijk toegankelijk zou zijn.

Staring was Achterhoeker in hart en nieren. Alhoewel geboren in Gendringen bracht hij zijn jeugdjaren in het Zuid-Hollandse Gouderak en in Gouda door. Zijn vader was in dienst van de VOC uitgezonden naar Kaap de Goede Hoop. De zesjarige Anthony werd ondergebracht bij zijn oom, de weduwnaar Jacob Gerard Staringh, die predikant in Gouderak was. Na achtereenvolgens van 1773 tot 1776 de Franse School van Meester Willem Muys en van 1776 tot 1782 de middelbare opleiding aan de Latijnse school te Gouda te hebben gevolgd vertrok hij in 1783 uit Gouda om te gaan studeren. Hij volgde opleidingen aan de Universiteit van Harderwijk en in Göttingen om zich voor te bereiden op het beheer van zijn landgoed en Kasteel De Wildenborch, waar hij zich in 1791 blijvend vestigde. De manier waarop hij het landgoed exploiteerde was voor die tijd zeer bijzonder. De 'landman' Staring had oog voor de natuur, maar ook voor de noden van de mensheid. Zo liet hij op De Wildenborch een school bouwen, waar kinderen van boeren en landarbeiders onderwijs genoten.
[Wikipedia]

3 works Add another?

Sorting by Most Editions | First Published | Most Recent

Photo of Antoni Christiaan Winand Staring
Subjects

Lists

Links (outside Open Library)

No links yet. Add one?

Alternative names

History

Download catalog record: RDF / JSON
July 21, 2014 Edited by Lestevenon Edited without comment.
June 7, 2012 Edited by VacuumBot Removed period from death date
June 27, 2010 Edited by 82.171.181.173 Added new photo
June 27, 2010 Edited by 82.171.181.173 Edited without comment.
April 1, 2008 Created by an anonymous user initial import